Yörüklerin son gelenegi: Havut giydirme töreni
Yörüklerin son yasatilan kültürü develere Havut Giydirme Töreni için gün sayiliyor. Bekir Yavas önderliginde yapilan tören, 18 Aralik tarihinde yapilacak KISIN yaklasmasiyla beraber develerin de havudu yenilenmeye baslandi. Yörüklerin son kültürü arasinda olan ‘Deve Giydirme Töreni’ için hazirliklar tüm hiziyla sürüyor. Kusçuburun’da havutçuluk yapan Bekir Yavas ve oglu Mehmet, bölgede bu gelenegin son temsilcilileri arasinda [&hellip]
Yörüklerin son yasatilan kültürü develere Havut Giydirme Töreni için gün sayiliyor. Bekir Yavas önderliginde yapilan tören, 18 Aralik tarihinde yapilacak
KISIN yaklasmasiyla beraber develerin de havudu yenilenmeye baslandi. Yörüklerin son kültürü arasinda olan ‘Deve Giydirme Töreni’ için hazirliklar tüm hiziyla sürüyor. Kusçuburun’da havutçuluk yapan Bekir Yavas ve oglu Mehmet, bölgede bu gelenegin son temsilcilileri arasinda bulunuyor. Ellerinde bulunan 11 deveye yaptiklari havutlari törenle develere giydirmeye hazirlanan Yavas Ailesi, bu törene bölgeden ve civar ilçelerden de deve besicilerini davet ederek küçük bir senlik havasinda bu gelenegi sürdürüyor. 18 Aralik tarihinde yapilacak olan deve giydirme törenine katilimin ise geçtigimiz yilki gibi yogun olmasi bekleniyor. Yerel Tarihçi Nejat Çetin, Yörüklerde önemli bir yere sahip olan Havut giydirmenin yasatilan son kültür arasinda oldugunu söyledi.
YAVAS AILESI BU GELENEGI YASATIYOR
BIR Yörük gelenegi olan havutçulugu devam ettirmeye çalisan 73 yasindaki Bekir Yavas, artik isi 42 yasindaki oglu Mehmet Yavas’a birakacak. 8 yasindan beri bu gelenegi sürdüren Bekir Yavas, “Ben bu isi kültürümüz süregelsin diye yapiyorum. Artik isi tamamen ogluma birakiyorum.” dedi. Havutlar kis döneminde kizisan ve güreslere hazirlanan develer için yapiliyor. Havutlarin malzemeleri ise özel olarak getiriliyor. Süslemeleri kendilerinin yaptiklarini ancak malzemelerin özel olarak getirildigini söyleyen Mehmet Yavas, “Sazlar Denizli’den, keçeler ise Tire’den geliyor. Süslemeleri ve islemeleri kendimiz yapiyoruz.” dedi.
GURES MUSABAKALARI IÇIN YAPILIYOR
DOGDUGUNDAN beri develerin içinde oldugunu ve küçük yastan beri havutçuluk yaptigini belirten Mehmet Yavas, “Erkek develer kis döneminde kizisirlar. Güres müsabakalari da bu yüzden soguk aylarda yapilir. Yilda ortalama 80100 havut yapiyoruz. Ancak bu havutlar yük tasimak için degil, güres müsabakalari için yapiliyor. Artik develerle yük tasinmasi söz konusu degil. Bu hayvanlar yalnizca güres müsabakalarinda boy gösteriyor.” dedi. Havut yapmanin zahmetli bir is oldugunu belirten Yavas, “Bir havut yapmak bazen 3 gün sürüyor. Her havut için ayri desenler kullaniliyor. El emegi göz nuru dökülerek yapiliyorlar.” seklinde konustu.