Yunanistan'a rakip

Dünyada üretimi ve ticareti Yunanistan’ın tekelinde olan sakız üretimi, Torbalı'da yetişen fidanlarla Türkiye'nin dört bir yanına yayılıyor. Torbalı'da 2 yılda, 1100 adet aşılı sakız fidanı üretildi.

Yunanistan'a rakip

TORBALI’DA hayata geçirilen “Sakız Eylem Planı” kapsamında yetiştirilen sakız ağaçları, doğal yetişme alanı olan Çeşme Yarımadası’nda ekonomiye kazandırılıyor. Lojistik öneme sahip sakız ağaçları halk arasında “altın damlayan ağaç” olarak adlandırılıyor. Geçmiş dönemlerden bu yana gıda, kozmetik, tıbbi ve aromatik ürünler sektöründe kullanılan sakız, çok kıymetli bir ticari ürün niteliği taşıyor. Ancak üretiminin yapılamaması nedeniyle yok olmanın eşiğine geldi. Dünyada üretimi ve ticareti Yunanistan’ın tekelinde olan sakız üretiminin Türkiye’de yeniden canlandırılması amacıyla Orman Genel Müdürlüğü, 2014 yılında “Sakız Eylem Planı”nı hayata geçirdi. Bu kapsamda Torbalı, en önemli üretim merkezlerinden biri oldu.  Türkiye’nin en önemli fidanlık üretim merkezlerinden biri olan Torbalı Orman Fidanlık Müdürü Hasan Özşahin, eylem planı kapsamında sakız fidanı üretmek için uzun süredir çalıştıklarını belirtti.

TORBALI’DA KLONLANIYOR

Sakız ağacının tohumdan üretilememesi ve materyal azlığı nedeniyle ilk etapta zorlu bir süreç geçirdiklerini anlatan Özşahin, şunları söyledi: “5 yıldır 90 bin adet pistacia atlantica (sakız ağacı) fidanı üretip ormanlık alanlarımıza dikilmek üzere gönderdik. Bu fidanların bir kısmını fidanlığımızda aşı yaşına kadar beklettik, bakımını yaptık ve 2017 yılından beri aşı çalışmalarını yapıyoruz. 2017 ve 2018 yılında toplamda bin 100 adet aşılı sakız fidanı ürettik ve bunları peyderpey araziye gönderdik. 2019 yılı ocak ayında 5 bin adet sakız fidanı aşıladık, bunları 2019 yılının sonbaharında sahalara gönderip dikimde kullanacağız.” Özşahin, sakız ağacından elde edilen sakızın ilaç, kozmetik, gıda sanayi gibi 60 sektörde kullanıldığını vurguladı. Aşılama çalışmaları sırasında materyal bulmakta zorluk çektiklerini belirten Özşahin, “Biz kendimiz klon parkımızı oluşturarak ileride yapacağımız aşı çalışmalarında kullanmak üzere bir bahçe tesis ettik. 103 adet fidanımız var, bu fidanlardan 3 yıl içerisinden aşı kalemi ve çelik almaya başlayacağız. Bu sayede biraz daha seri üretim yapmaya çalışacağız” dedi.