Yusuf için seferberlik!

9 yıl önce İzmir 9 Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde idrar yollarındaki rahatsızlığı için ameliyata alınan ve narkozun etkisiyle konuşma yetisini kaybeden talihsiz bir çocuk, sonra da otizm hastalığına yakalandı. Şimdilerde yeniden konuşması için eğitim gördüğü Çetineller Ortaokulu’nda seferberlik ilan eden öğretmenler, kritik yaş sınırına dikkat çekti

Yusuf için seferberlik!

BEDENSEL, zihinsel ve ruhsal rahatsızlığı olan bireylerin topluma kazandırılması adına önemli çalışmaların yapıldığı Torbalı’da, özel eğitim yuvalarının yanı sıra devlet okullarında da oluşturulan özel eğitim sınıfları, birbirinden ilginç yaşam hikayelerine ev sahipliği yapmaya başladı. Çetineller İlk ve Ortaokulu özel eğitim sınıfında eğitim gören bu öğrencilerden sadece biri olan ve 2007 yılında Yalova’da dünyaya gözlerini açan 12 yaşındaki Yusuf Berk Çelik’in hikayesi yürek burkuyor. İş potansiyelinin bir hayli geniş olması nedeniyle çocukları Yusuf Berk Çelik’in doğumunun hemen ardından Torbalı’ya yerleşmeye karar veren Aslıhan-Ayhan Çelik çifti, çocuklarının idrar yollarında enfeksiyon kapmasıyla birlikte neye uğradığını şaşırdı.

RAPOR ŞART AMA..

Aylarca tedavi gören ve 2009 yılında İzmir 9 Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde idrar yollarındaki hastalığına yönelik küçük bir ameliyattan geçirilen talihsiz Yusuf, iddiaya göre cerrahi işlem öncesi verilen narkozun etkisiyle de konuşmayı bıraktı. Yapılan tetkiklerde konuşma yetisini tamamen kaybeden talihsiz Yusuf’a otizm teşhisi konulurken, evlatlarının yeniden topluma kazandırılması için çalmadık kapı bırakmayan anne ve baba Aslıhan-Ayhan Çelik çifti, öğrenci çocuklarının ağır otizm teşhisli olmasından ötürü rehabilitasyon merkezinde dil konuşma terapi dersi alamadığını söyledi. Bu imkanın hafif otizm hastalarına verildiğini ancak ağır teşhislilerin kapsam dışı kaldığının altını çizen anne Aslıhan-Ayhan Çelik çifti, dil konuşma terapi dersinden faydalanmak için de tam teşekküllü hastaneden gerekli raporların alınması gerektiğini vurguladı.

İMKANLAR YETMİYOR

İzmir’de hizmet veren hastanelerin hafif otizm raporu düzenlediğine değinen Aslıhan-Ayhan çelik çifti, dil konuşma terapi dersinin özel rehabilitasyon merkezlerinde verildiğini, bu imkana da maddi durumlarının yetersiz olması nedeniyle başvuramadıklarını anlattı. 12 yaşında olmasına rağmen tek bir cümle konuşamayan ve ilçede hizmet veren Özel Soğukçeşme Rehalibitasyon Merkezi’nde haftada 2 saat çeşitli seanslara katılarak, zihinsel ve fiziksel gelişiminde gün geçtikçe iyileşme sağlanan talihsiz Yusuf, aynı zamanda Çetineller Ortaokulu’nda normal eğitimine de devam ediyor. Yusuf’un yeniden konuşma yetisini kazanması için okulda imkanlar dahilinde yoğun efor sarf edildiğini belirten özel eğitim sınıfı öğretmeni Fatma Altun, mesleğin zor ama meyvelerini gördükçe keyif verdiğini bildirdi.

KRİTİK YAŞ SINIRI

Yusuf’un ilk geldiği yıla oranla şuan daha iyi durumda olduğunu sözlerine ekleyen Çetineller Ortaokulu özel eğitim sınıfı öğretmeni Fatma Altun, Yusuf’un aslında çok zeki bir öğrenci olduğuna değinerek, “Çünkü algılama yeteneği son derece kuvvetli. Çok da iyi dinliyor. Ancak konuşamıyor. Tüm görevli öğretmenler, Yusuf için seferber oldu desek, yeridir. Çünkü otizm hastalığında 12 yaş çok kritik bir sınır. 12 yaşından sonra otizm hastaları için konuşma yetisini geri kazanmak oldukça zorlaşıyor. Ailenin maddi durumunun yeterli olmadığını biliyoruz. Bütün velilerimiz ile iç içeyiz. Özellikle bu yıl Yusuf’un eğitiminin üzerine daha da yoğunlaştık. Konuşmak istiyor, bunu hissettiriyor da, fakat bir türlü beklenen çıkışı alamıyoruz.” diye konuştu.  Murat CAN