Zam bekleyen bugday üreticileri FIYAT DUSUSU ILE SOK OLDU'

TORBALI’DA 13 bin 800 dönüm alanda ekilen bugdayda hasat basladi. Bin bir umutla ekim yapan çifti daha hasadin ilk günlerinde büyük bir hayal kirikligi yasadi. Fabrikalar geçtigimiz yilin da altinda bir fiyata alim yapmaya basladi. Torbali Ziraat Odasi Baskani Murat Uslu, fiyatlarin geçtigimiz yilin altinda oldugunu, böyle giderse gelecek sene ovada hiç bugday ekilmeyecegini söyledi. [&hellip]

Zam bekleyen bugday üreticileri FIYAT DUSUSU ILE SOK OLDU'

TORBALI’DA 13 bin 800 dönüm alanda ekilen bugdayda hasat basladi. Bin bir umutla ekim yapan çifti daha hasadin ilk günlerinde büyük bir hayal kirikligi yasadi. Fabrikalar geçtigimiz yilin da altinda bir fiyata alim yapmaya basladi. Torbali Ziraat Odasi Baskani Murat Uslu, fiyatlarin geçtigimiz yilin altinda oldugunu, böyle giderse gelecek sene ovada hiç bugday ekilmeyecegini söyledi. Yazibasi’da faaliyet gösteren HasUn fabrikasindan yapilan açiklamada ovada yetisen bugdayda bu yil verimin iyi oldugu belirtildi. Hasun, KDV ve nakliye dâhil 640 kurustan alim yapmaya basladi.

ÇIFTÇININ GÖZU TMO’DA

ÇIFTÇININ gözü kulagi Toprak Mahsülleri Ofisi’nin açiklayacagi fiyatta. Torbali ovasinda, bugday hasadina baslanmasina ragmen, bugdayin fiyatinin belirlenmemesi çiftçileri tedirgin ediyor. Çiftçi, fiyatin açiklanmamasi sebebiyle mahsullerini, seçenek olarak ucuz yollu ya tüccara satmak zorunda ya emanete birakmak yolunu seçecegi görülüyor. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 1 Haziran 2012 tarihinden itibaren alim yapmaya baslamasiyla, çiftçilerin bugdaylarini ofise taahhütlü olarak teslim etmeleri yoluna gitmeleri ise bir diger seçenek olarak görülüyor. Fiyatin belirlenmemesinden dolayi, tüccarla fabrikalarin düsük fiyatlardan alim yapmasi çiftçileri bu mahsulde de magdur duruma düsürecege benziyor. Bugday üreticisinin bu yilki bugday taban fiyati beklentisi 0.75 krs ile 0.80 krs arasinda. Çiftçiler Icar bedeli, sulama, mazot, gübresi, ilaci gibi girdilerin yüksekligi nedeniyle bugdayin yaklasik kilogram fiyatinin 0.70 kurus maliyeti oldugunu ifade ediyor.

70 KURUSUN ALTINA DUSMEMELI

BUGDAY fiyatinin 70 kurusun altinda olmamasi gerektigini belirten Torbali Ziraat Odasi Baskani Murat Uslu, “Bugday hasadi basladi. Çiftçilerimiz büyük bir heyecanla TMO’nun alim politikasini ve bugday fiyatlarini merak etmektedir. Bu yüzden TMO’nun alim politikasini çok dikkatli ve çiftçilerimizin lehinde yürütmesi gerekir. TMO, mümkünse alimlari pesin yapmali veya kisa vadede üreticimize ödeme yapmalidir. Alim merkezlerini Türkiye’nin her yerinde kurarak hizla alim gerçeklestirmelidir. Bunlar yapilirsa benim üreticim aracilarin eline düsmeden para kazanabilir. Hükümet, bugdayi disaridan getirip ülkesinde çiftçiyi magdur etmemeli” dedi.

HASUN SEZONU 640 KURUSLA ISE AÇTI

YAZIBASI’DA faaliyet gösteren, ayni zamanda tüm Menderes bölgesine hitap eden HasUn Fabrikasi da alim yapmaya basladi. Fabrika, Nazilli ovasi dâhil civar ilçelerden bugday kabul etmeye basladi. Geçtigimiz yil 50’nin üzerinde üreticiden bugday alimi yapan fabrika genellikle büyük tüccarlarla çalisiyor. Geçtigimiz yil nakliye ve KDV dâhil 6667 kurusa alim yapan fabrika bu yil piyasa sartlarina göre fiyati 6364 kurusa çekti. Firma sorumlularindan Gida Mühendisi Osman Aytav, bu yil bugdayda verim ve kalitenin iyi oldugunu, geçtigimiz yil gibi yagmurun etkisi ile yasanan kalite kaybina rastlamadiklarini ifade etti.

TOR-UN KALITEDEN MEMNUN

YAZIBASI’DA faaliyet gösteren bir diger un fabrikasi Tor-Un da bugday üreticisine kapilarini araladi. Fabrikada fiyat, 62 ile 63 kurus arasinda degisiyor. Fabrika yetkilileri, geçtigimiz yil fiyatin yüksek açildigini, kalitenin düsmesi ile fiyatin da düstügünü ancak bu yil kalitenin normal olmasi ile fiyatin da normal bir seyirde basladigini ifade etti.