Zehir Deposu

Torbali’da 'Doga harikasi Taskesik Harmandali’ya dönmesin' kampanyasi sürerken Harmandali’nin insan sagligini tehdit eden içler acisi hali gözler önüne serildi. Tibbi atik, siringa ve kan tüplerinin atildigi çöplük patlama riski tasiyor IZMIR’IN tüm çöpünün 30 yil boyunca Torbali’da depolanacagi kesinlestiginden bu yana ilçede Büyüksehir’e tepkiler sürerken, kentin mevcut depolama alaninin içler acisi hali gözler önüne serildi. [&hellip]

Zehir Deposu

Torbali’da “Doga harikasi Taskesik Harmandali’ya dönmesin” kampanyasi sürerken Harmandali’nin insan sagligini tehdit eden içler acisi hali gözler önüne serildi. Tibbi atik, siringa ve kan tüplerinin atildigi çöplük patlama riski tasiyor

IZMIR’IN tüm çöpünün 30 yil boyunca Torbali’da depolanacagi kesinlestiginden bu yana ilçede Büyüksehir’e tepkiler sürerken, kentin mevcut depolama alaninin içler acisi hali gözler önüne serildi. 18 yildir Izmir’in çöpünün toplandigi Çigli’deki Harmandali Çöp Depolama Alani, çevresinde yasayan insanlar için büyük tehdit haline geldi. Tibbi atik, siringa ve kan tüplerinin atildigi bölgedeki vatandaslar, çöplügün kapatilmasi için Izmir Valiligi Insan Haklari Kuruluna basvurdu. Cumhuriyet Mahallesi Muhtari Dursun Ali Kazar yere atilan kullanilmis siringalari gösterdi.

ANAYASA MADDESI

1992 yilindan bu yana Izmir’in tüm evsel atiklarinin toplandigi Harmandali Çöp Deponi Tesisi için Dursun Ali Kazar, önce Çigli Kaymakamligina, ardindan Ilçe Insan Haklari Kuruluna daha sonra da Izmir Valiligi’ne çöplügün kapatilmasi için dilekçe verdi. Kazar, geçtigimiz günlerde de Izmir Valiligi binasinda hizmet veren Il Insan Haklari Kurulu ile Izmir Barosu Çevre Komisyonu’na ve Il Saglik Müdürlügüne basvurdu. Kazar, dilekçesinde Anayasa’nin “Herkes, saglikli ve dengeli bir çevrede yasam hakkina sahiptir” baslikli 56. Maddesi’ne dikkat çekerek, çöplügün bölge sakinlerinin ruh ve beden sagligi ile can ve mal güvenliklerini tehdit ettigini öne sürdü.

ÖMRU TAMAMLANDI

ÇÖPLUGUN ömrünü tamamladigini ifade eden Muhtar Kazar, çöplük nedeniyle hava kirliligi, pis koku, içme sularinin kirlenmesi, trafik yogunlugu, gaz birikmesi sonucu patlama tehlikesi, martilarin tibbi atiklari konut bölgelerine tasimasi, çocuklarin çöp suyu içinde okula gitmesi gibi sorunlarin ortaya çikmaya basladigini belirtti. Ayrica Kazan,  aritma tesisinin olmamasi, asbest atigi depolanmasi ve yerlesim yerlerine yakinligi gibi konularin kendilerine sikinti yarattigini belirtti.

IZSU: SABREDIN

ÇÖP Deponi Alani’nin isletmesinden sorumlu olan IZSU Genel Müdürlügü yetkilileri, “Geçtigimiz aylarda Deponi Alani’ndaki çöpün 3 yil süreyle serimi ve sikistirilmasi için ihale yapildi. Izmir Büyüksehir Belediye Baskanimiz daha önce konuyla ilgili olarak yaptigi açiklamada Harmandali disinda çöp dökülecek baska bir alan olmadigini defalarca belirtti. Torbalida kurulmasi öngörülen tesis bitene kadar buradaki çöp döküm islemi sürecek.” seklinde konusarak sözlerini noktaladi.