Zeytin kanser oldu
Ispanya kökenli 'Zeytin Kanseri' Torbali'da 2 milyon 100 adet zeytin agacini tehdit ediyor. Agaç köylerde yayilirken, tek tedavisi ise hastalikli dali veya agaci kökünden kesmek TORBALI'DA tarima dayali sanayinin ana ürünlerinden olan zeytinde ortaya çikan mantar hastaligi binlerce zeytin agacini kuruma tehlikesi ile karsi karsiya birakti. Ispanya’dan getirilen hastalikli bir fidanla Türkiye’ye giren “Verticillium Mantari” [&hellip]
Ispanya kökenli “Zeytin Kanseri” Torbali’da 2 milyon 100 adet zeytin agacini tehdit ediyor. Agaç köylerde yayilirken, tek tedavisi ise hastalikli dali veya agaci kökünden kesmek
TORBALI’DA tarima dayali sanayinin ana ürünlerinden olan zeytinde ortaya çikan mantar hastaligi binlerce zeytin agacini kuruma tehlikesi ile karsi karsiya birakti. Ispanya’dan getirilen hastalikli bir fidanla Türkiye’ye giren “Verticillium Mantari” kisa zamanda Manisa, Aydin ve Mugla’dan sonra Torbaliya da ulasti. Halk arasinda “Solgunluk hastaligi” ya da “zeytin kanseri” adi verilen mantar ovada 88. 125 dekar arazide 2 milyon 100 adet agaci tehdit ediyor. Ureticiler çare bulmasi için Ilçe Tarim Müdürlügü’nden yardim istedi. Harekete geçen Tarim Müdürlügü, yogunlukla dag köylerinde görülen hastalik için çalisma baslatti. Ilçe Tarim Müdürü: “Baslattigimiz deneme çalismasinda yüzde 70 basariya ulastik”
2 MILYON ZEYTIN AGAÇ IÇIN TEHLIKE ÇANLARI
TORBALI ovasinda 88.125 dekar alandaki 2 milyon 100 adet zeytin agaci bu hastalik yüzünden büyük oranda tehlike yasiyor. Önemli ürünler arasinda yer alan zeytin, ayni zamanda ilçede tarima dayali sanayinin de ana ürünleri arasinda. Ilçede zeytin, yaygin olarak Ahmetli, Karakuyu, Yeniköy, Dagtekke basta olmak üzere dag köylerinde yetistiriliyor. Verde, Yagzade, Hayber, Efendiogullari, Taris, Çetineller, Çinarlar, Isik gibi önemli zeytin yagi fabrikalari ödedikleri vergi, istihdam, malzeme alisverisi, ürün satisi gibi kalemlerle ilçe ekonomisine ciddî katki sunuyor. Ortaya çikan bu hastalik ise zeytin üreticilerini ve fabrika sahiplerine büyük korku salmis durumda. Halk arasinda “Solgunluk hastaligi” ya da “zeytin kanseri” adi verilen bu hastaligin tedavisi olmadigi açiklandi. Hastalik bulastigi agaci ise deyim yerindeyse yok ediyor. Agaci hastaliktan arindirmak için kökünden kesilip topragin dezenfekte edilmesi gerekiyor. Zeytin kanseri, ilçede Karakuyu, Dagkizilca, Karakizlar, Korucuk, Karaot Köyü basta olmak üzere agaçlarin yogun oldugu bölgelerde yaygin durumda. Hastalik budama ve sulama araçlariyla bulasiyor.
TEDAVISI YOK
HASTALIK üzerinde çalismala-rini siki bir sekilde yürüten Tor-bali Ilçe Tarim Müdürlügü ekip-leri, Zeytincilik Arastirma Ensti-tüsü ile birlikte Dagkizilca, Karakizlar, Karaot, ve diger dag köylerinde “Hidrojen Peroksit ve Sloryum” deneme çalisma-lari baslatti. Yapilan çalisma neticesinde yüzde 70 oranin-da basari elde edildi. Ilçe Tarim Müdürü Kenan Uyar: “Bu hastalik uzun süredir olan bir hastalik ve ilçemizde de bazi bölgelerde görüldü. Hastaligin tedavisi yok ama yaptigimiz çalisma sonucunda yüzde 70 oraninda bir basari sagladik. Kanser agacin gövdesine bu-lastigi taktirde agaci kökten kesilmesi, yenisinin ekilmesi ve topragin dezenfekte edil-mesi gerekiyor. Çiftçilerimiz bu tür bir hastalik gördüklerinde bölgelerinde bulunan tarim da-nismanlarimiza veya müdürlü-gümüze basvursunlar” dedi.